AD Amersfoortse Courant


Freelancer in koninkrijk Gods

Donderdaginterview

‘Ik voel me verwant met de theoloog Karl Barth. Hij stelde: ‘Ik
heb altijd gemeend dat ik de kerk het beste kon dienen door me
nogal kritisch tot haar te verhouden.’

Download hier het artikel: ‘Freelancer in koninkrijk Gods’, AD Amersfoortse Courant 31 juli 2014


Niet lang zonder elkaar verder

Rubriek van wieg tot graf

Gerrit (1932-2014) en Bertha (1937-2014)

‘Gerrit las taaie boeken over de hete hangijzers van het geloof. Zoon Evert verbaasde
zich er wel eens over hoe diep hij zat te graven in zijn hersenpan.’

Download hier het artikel: ‘Niet lang zonder elkaar verder.’AD Amersfoortse Courant, 13 mei 2014


Voetbal was alles voor hem

Rubriek van wieg tot graf

Driekus van Diermen (1942-2014)

‘Niet alle trainers én voetballers snapten dorpsfiguur Driekus.’

Download hier het artikel: ‘Voetbal was alles voor hem.’ AD Amersfoortse Courant, 15 april 2014


Handige Harry was een doener

AD-HandigeHarryRubriek van wieg tot graf

Huib van Dijk (1961-2013)

De vader van Huib, Gerrit, is een rasechte Spakenburger. Hij werkte vroeger voor Philips, door heel het land. Huib zag het levenslicht in Friesland. Toen hij 12 was, keerde het gezin terug naar Spakenburg.
Hij moest als buitenstaander zijn plek bevechten in die hechte gemeenschap. Ben je rood of blauw? vroegen zijn klasgenoten dan. Zijn vader was een Blauwe. “Ik ben blauw,” zei de jonge Huib. Kreeg ie een paar tikken.

Download hier het artikel: ‘Handige Harry was een doener.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant, 30 april 2013


Polynorm legde Turken in de watten

AD-PolynormBUNSCHOTEN TOEN EN NU

Bij Voestalpine Polynorm werken ruim honderd Polen. Zij zijn de nieuwe gastarbeiders die het ongeschoolde werk doen waar Nederlanders vaak niet voor zijn te porren. In de jaren zeventig gingen Turkse gastarbeiders hun voor in Bunschoten.

Polynorm kampte begin jaren zeventig met een tekort aan personeel. De producent van auto-onderdelen besloot daarom personeel te werven in Oost-Turkije. In 1972 kwamen de eerste gastarbeiders naar pension Het Witte Huis in Soest, onder wie Israil Yavuz (75). Yavuz is voor dit verhaal speciaal naar zijn voormalige werkgever gekomen. Hij geniet zichtbaar, terwijl hij wandelt door een moderne fabriekshal van het metaalverwerkende bedrijf. Hij stopt voor een machine. Hier verrichtte hij vroeger zware handenarbeid. Zwoegend verplaatste hij motorkappen, spatborden en autodeuren. Een robot heeft het werk overgenomen. ,,Ik ben blij. Geen mens hoeft dat vermoeiende werk meer te doen.’’ Download hier het artikel: ‘Polynorm legde Turken in de watten.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant. Historische rubriek Toen en Nu, 3 november 2012.


De dokter gaf hem zes weken

ADJanJaapvan wieg tot graf. In deze rubriek vertellen we het verhaal achter een overlijdensbericht.

Jan Jaap Ruizendaal (1973-2012)

De Spakenburgers Jan Jaap en Henk Ruizendaal zagen het levenslicht twee maanden te vroeg. Moeder Eef was stomverbaasd. Ze wist niet dat ze zwanger was van een eeneiige tweeling. Jan Jaap kwam eerst. Hij had een gezond, roze gezichtje. Broer Henk was paars door zuurstofgebrek. Het was de omgekeerde wereld, want juist Jan Jaap kwam ter wereld met zeven hartafwijkingen. Henk was kerngezond.

Vier afwijkingen waren elk afzonderlijk al dodelijk. Medici gaven Jan Jaap zes weken. Het hart zat ook nog aan de verkeerde kant van het lichaam en gedraaid. Maar Jan Jaap had geluk. De overige drie niet-dodelijke afwijkingen hadden een positief effect op de eerste vier. Hij was een medisch wonder. Download hier het artikel: ‘De dokter gaf hem zes weken.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant. Rubriek Van wieg tot graf, 3 mei 2012.