NRC Handelsblad


In de twintig en geen eitjes meer

NRCPOFeitjes
Fotograaf Kim Pattiruhu is vervroegd in de overgang geraakt. Voor haar project Windeieren portretteerde ze lotgenoten. ‘Je kunt altijd nog kinderen adopteren’, horen ze dan.

Kim Pattiruhu (29), bruine ogen, piercing in onderlip, zit in haar atelier in Tilburg. Ze oogt als een bruisende jonge vrouw. Niet als een dame in de overgang. Pattiruhu was 26 toen ze last kreeg van warmteaanvallen. De moeder van Kim was 39 toen ze in de overgang raakte. Zij herkende de symptomen. Opvliegers. Pattiruhu had altijd al menstruatieproblemen. Haar lichaam reageerde heftig op de anticonceptiepil. Toen ze 23 was, voelde ze dat ze onvruchtbaar was. Drie jaar later stopte ze met de pil „om haar lichaam te zuiveren van hormonen”. Ze werd niet meer regelmatig ongesteld. Een keer bleef de menstruatie zeven maanden uit. Download hier het artikel: ‘In de twintig en geen eitjes meer.’ NRC Handelsblad. Bijlage Mensch &, 24 april 2012.


In Tynaarlo is de kogel door de kerk

NRCHerbestemmingHet grote verhaal. Tweede leven van kerken

Veel kerkgebouwen worden gesloopt, sommige krijgen een tweede leven. Als schietbaan. Of kinderdagverblijf. Sake Elzinga fotografeerde Drentse kerken in hun nieuwe functie. Vandaag verschijnt het boek.

Ondanks de economische crisis is Mickey Bosschert „drukker dan ooit”. Ze is van Reliplan, een bureau dat adviseert over nieuwe bestemmingen voor kerkgebouwen. Zelfs Duitse en Belgische investeerders hebben belangstelling voor onze kerken, zegt ze.
Er komen dan ook genoeg geloofshuizen op de markt. De protestantse en katholieke kerken lopen al jaren leeg in Nederland. Sinds 1991 zag Bosschert er zo’n negenhonderd verdwijnen. „Gemiddeld zestig per jaar. We merken dat het steeds sneller gaat. De kerkgenootschappen hebben het lang weten vol te houden, maar door de secularisatie gaat het op een gegeven moment niet meer.” Download hier het artikel: ‘In Tynaarlo is de kogel door de kerk.’ NRC Handelsblad, 2 december 2011. 


Vakantie voor zieken wordt te duur

NRCZorghotelsNog zes maanden onzekerheid voor personeel van zorghotels Rode Kruis

Het Rode Kruis wil de exploitatie van zijn zorghotels in Rheden en Wezep staken. De ledenraad besloot afgelopen weekend tot een half jaar uitstel.

Wilma Westdijk (42) vindt het geweldig in IJsselvliedt. Dit zorghotel in Wezep kan omgaan met haar rolstoel, haar blindheid, het hersenletsel dat ze overhield aan een beroerte. „Als gehandicapte pak je niet zomaar het vliegtuig naar Spanje”, zegt ze. Voor vijf dagen IJsselvliedt was ze 415 euro kwijt. De Rotterdamse heeft alweer geboekt voor volgend jaar zomer.

Dat zou wel eens de laatste keer kunnen zijn. Want het Nederlandse Rode Kruis wil van zijn zorghotels af. Download hier het artikel: ‘Vakantie voor zieken wordt te duur.’ NRC Handelsblad, 13 december 2011.


Alles is beter dan in een auto stappen

NRCScootersVeel scooters vergroten de onveiligheid en leiden tot overlast, maar ze blijven razend populair

Er rijden in Nederland meer dan een miljoen scooters rond. Ze zijn hip, ze zijn wendbaar en ze zijn een aangenaam alternatief voor auto of bus – als ze niet worden gestolen of bij ongevallen betrokken zijn.

Een afspraak met een klant?Makelaar Dimitry Jansen (38) gaat zelfs bij nat weer met de scooter. Regenpak aan en voilà. Zolang de directeur van het Amsterdamse make-laarskantoor JLG Real Estate maar niet in de auto hoeft t estappen. Hij haat opstoppingen onderweg. Op de scooter kan hij over het fietspad en de stoep. Hij wordt niet vertraagd door hun ladinglossende vrachtwagenchauffeurs. De wendbaarheid van de scooter en het tijdsvoordeel zijn voor Jansen essentieel. Download hier het artikel: ‘Alles beter dan in een auto stappen.’ NRC Handelsblad, 14-15 januari 2012.


 


Tulpen en sherry na bekersensatie

NRCInterviewJos
IJsselmeervogels zorgde in 1975 voor een stunt door AZ’67 uit de beker te stoten. De toen 28-jarige doelman, penaltykiller en boekhouder Jos de Feijter blikt terug.

Jos de Feijter, met woeste jarenzeventigbaard, was de stoere doelman van IJsselmeervogels. Na 120 minuten voetbal stond het 2-2 in de Alkmaarderhout. Een sensatie was in de maak: strafschoppen. De wedstrijd in maart 1975 begon om vier uur ’s middags. AZ’67 had niet verwacht dat ‘de ongelijke strijd’ langer zou duren dan negentig minuten. In de verlenging ging het schemeren. Het oude stadionnetje had nog geen lichtmasten. De Feijter zag tijdens de strafschoppenserie geen hand voor ogen, vertelt hij bijna 37 jaar later bij hem thuis in de keuken. „Op de tribune zag ik allemaal lichtjes. Toeschouwers probeerden met aanstekers nog iets te zien.” Download hier het artikel: ‘Tulpen en sherry na bekersensatie.’ NRC Handelsblad, 1 februari 2012.