Trouw

Watersnood op de Balkan

Nederlandse matrassen voor Bosnië

‘Drie oude trucks kwamen van stal voor de tocht van 1800 kilometer van De Kwakel, Noord-Holland, dwars door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië naar Sarajevo.’

Download hier de foto’s en nieuwsreportage hulptransport Bosnië Trouw 31 mei 2014

Download hier het economische kader en kaart hulptransport Trouw 31 mei 2014


Hemelse energie gevangen op het kruis

‘Mark de Jong (25) neemt een zonnepaneel van twintig kilo op zijn schouder.
Hij tilt het paneel zoals Jezus zijn kruis droeg.’

Download hier het artikel: ‘Hemelse energie gevangen op het kruis’, Trouw 21 juni 2014


Blut IJsland houdt moed

TBlutIJsland likt zijn wonden. Negen maanden na het instorten van de economie op het eiland begint de mist op te trekken. Veel IJslanders hebben een stap terug moeten doen, maar proberen optimistisch te blijven. Sommigen zien de crisis als ’een zegen van God’. „Ik hoop dat IJslanders weer gaan inzien wat belangrijk is in het leven.”

Vijftig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Reykjavik, in het vissersdorpje Grindavik, nabij de beroemde Blue Lagoon, staat een grijs gebouw met 24 appartementen. Hopen puin en een ingeklapte bouwkraan op de parkeerplaats maken duidelijk dat hier nog het één en ander moet gebeuren. In één huis staat een tv aan. De 51-jarige Birna Sverrisdóttir woont hier met haar hond Paul. „Ik heb anderhalf jaar alleen gewoond in dit complex en heb sinds mei buren gekregen die een huis huren. De overige appartementen staan leeg”, zegt Sverrisdóttir. Ze is inmiddels gewend aan de rust in het gebouw. „Ik woon op de onderste verdieping. Ik denk dat ik moeilijker had kunnen wennen als ik ergens bovenin had gewoond.” Download hier het artikel ‘Blut IJsland houdt moed.’ Trouw. Bijlage de Verdieping, 8 juli 2009.


Kom niet aan geliefde IJslandse taal

TKomnietadtaalIJslands is sinds de onafhankelijkheid van Denemarken symbool van de natie

IJsland viert vandaag de onafhankelijkheid van Denemarken. Mede door de kredietcrisis ligt er weer veel nadruk op de IJslandse identiteit en taal.

’Ísland er stórasta land í heimi’, zoiets als ’IJsland is het meest grote land ter wereld’. Dorrit Moussaieff, de vrouw van de IJslandse president, werd vorig jaar door het hele land uitgelachen na haar grammaticale blunder op tv. Het IJslandse handbalteam had de zilveren medaille gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Peking, en Moussaieff wilde uitdrukken hoe trots ze op IJsland is. Maar in plaats van het juiste woord stærsta (grootste) te gebruiken, gebruikte de van oorsprong Israëlische Moussaieff het niet-bestaande woord stórasta. Download hier het artikel: ‘Kom niet aan de geliefde IJslandse taal.’ Trouw, 17 juni 2009.


Smeets stunt tegen geïrriteerde Ivantsjoek

TSmeetsstuntWijk aan Zee is weer in de ban van het jaarlijkse Corus schaaktoernooi. Toeschouwers vergapen zich aan de partijen van hun idolen.

Vassily Ivantsjoek – de hoogst geplaatste speler op rating – loopt door de wandelgangen naar de speelzaal met in zijn kielzog Nederlands kampioen Jan Smeets. In de eerste ronde treffen beide schakers elkaar. De grootmeester uit Oekraïne gaat achter zijn bord zitten, maar als de gong klinkt en de klokken worden aangezet, staat hij plotseling op en begint tien minuten te ijsberen. Ivantsjoek ergert zich aan de fotografen en wacht tot alle ‘paparazzi’ zijn verdwenen. Een beslissing die hem later deze middag gaat opbreken. Download hier het artikel: ‘Smeets stunt tegen geïrriteerde Ivantsjoek.’ Trouw, 19 januari 2009.